Akupunktio ja triggerpistehoito

#

Akupunktio ja triggerpistehoito ovat tehokkaita kivunhoidon menetelmiä. Ne rentouttavat lihaksia, lisäävät kehon oman kivunlievittäjäaineen endorfiinin tuotantoa ja rauhoittavat hermostoa.

Akupunktiolla ja triggerpistehoidolla hoidetaan pääasiassa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja.

Yleisimpiä hoidettavia vaivoja ovat:

  • niska-hartiaseudun kivut
  • selkäkipu
  • jännityspäänsärky
  • migreeni
  • raajojen kivut (mm. hiirikäsi)

Pisteiden käsittelyllä hoidetaan koko kehoa

Akupunktio on kiinalaiseen perinteeseen pohjaava menetelmä, jossa hyvin ohuita teräsneuloja pistetään tarkoin määriteltyihin kehon kohtiin eli akupisteisiin. Neuloja pistetään noin kymmeneen kehon kohtaan ja jätetään paikalleen noin 15–30 minuutin ajaksi.

Triggerpistehoidossa lihasten ärtyneitä kohtia eli triggerpisteitä käsitellään sormin painamalla. Triggerpistehoito on erittäin tehokas lihaksen rentouttamisen menetelmä. Sitä käytetään usein hieronnan yhteydessä tehostamaan rentouttavaa vaikutusta ongelma-alueilla.

Akupunktio osaksi tehokasta kuntoutusta

Vaikka usein jo yhden hoitokerran jälkeen asiakas havaitsee muutosta olossaan, on akupunktio tehokkainta sarjahoitona. Viiden hoitokerran aikana akupunktion teho tulee viimeistään esille. Akupunktion rentouttava vaikutus tuntuu sekä paikallisella tasolla kudoksessa että koko kehossa. Hoidon jälkeen voi palata arkeen rentoutuneena ja ilman toimintakykyä haittaavaa kipua.

Akupunktio sopii myös itsenäiseksi hoitomenetelmäksi, mutta usein akupunktiota käytetään muun fysioterapeuttisen hoidon ohella. Usein kova kipu haittaa fysioterapia-asiakkaan kuntoutusta ja harjoitteita. Akupunktiolla kipua saadaan helpotettua niin, että fysioterapiaharjoitteet onnistuvat taas normaalisti ja kokonaisvaltainen kuntoutuminen voi alkaa.

Pens-hoito (sähköakupunktio)

Hoidon tehostamiseksi akupunktioneuloihin voidaan laittaa sähköstimulaatio. Pens-hoito on Käypä hoito -suosituksen mukaan vaikuttava hoito esimerkiksi kroonisen alaselkäkivun hoidossa.