Fysioterapia

#

Fysioterapia on terveydenhoidon ala, jonka keskeisenä tehtävänä on arvioida ja edistää ihmisen liikkumis- ja toimintakykyä erilaisin menetelmin. Kunnon Syke tarjoaa monipuoliset ja asiantuntevat fysioterapiapalvelut elämän kaikkiin vaiheisiin:

  • lasten fysioterapia
  • työikäisten fysioterapia
  • ikäihmisten fysioterapia
  • urheilufysioterapia
  • tutkimukset ja konsultaatio

Fysioterapiasta apua monenlaiseen vaivaan

Työikäiset saavat fysioterapiasta apua etenkin kehon kuormitukseen liittyvissä ongelmissa. Esimerkiksi väärät työasennot rasittavat kehon tukirankaa ja lihaksistoa. Fysioterapeutti ohjaa työasentoja ergonomisiksi, jolloin kuormitus vähenee ja vaivat helpottavat.

Vamman tai leikkauksen jälkeisessä fysioterapiassa tavoitteena on palauttaa kehon lihasvoima ja toimintakyky mahdollisimman hyväksi. Fysioterapeutilta saa kotiin ohjeet, joiden avulla asiakas voi aktiivisesti ylläpitää omaa toimintakykyään ja ennaltaehkäistä myöhempien vammojen syntymistä.

Ikäihmisten fysioterapiassa erityishuomio on toimintakyvyn ylläpidossa. Vanhemmiten lihasvoima heikkenee luonnostaan, mutta omalla aktiivisella toiminnalla asiakkaan on mahdollista ylläpitää omaa toimintakykyään ja parantaa elämänlaatuaan.

Aktiiviurheilija / kuntoliikkuja saa fysioterapeutilta ohjausta suorituskyvyn parantamiseen ja lajia tukevaan harjoitteluun. Fysioterapeutti mittaa urheilijan suorituskykyä erilaisin keinoin ja laatii tulosten ja tavoitteiden pohjalta muutoksia harjoitteluun. Urheilufysioterapiassa painopiste on myös urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Oire paikannetaan ja hoidetaan

Fysioterapeutti ensin selvittää haastatteluin ja tutkimuksin, missä kudoksessa oire tai vamma sijaitsee. Varsinainen hoito voi olla terapeuttista harjoittelua, jossa asiakas itse tekee vaikkapa kuntosaliharjoitteita fysioterapeutin ohjaamana. Hoito voi olla myös manuaalista hoitoa, jossa fysioterapeutti käsittelee niveliä tai muita kehon ongelmakohtia. Hoidossa käytetään usein hierontaa fysioterapian ohella.

Fysioterapian tavoitteena on paitsi hoitaa oiretta myös selvittää ja poistaa oireen aiheuttaja, kuten virheasento tai väärä kuormitus.

Painopiste ennaltaehkäisyssä

Fysioterapiajakson tärkeänä painopisteenä on syventää asiakkaan tietoisuutta omasta kehostaan ja tarjota asiakkaalle eväitä oman hyvinvoinnin edistämiseen. Fysioterapeutilta asiakas saa ohjeita ja motivaatiota hoitotulosten ylläpitämiseen ja vaivojen ennaltaehkäisyyn.

Kela korvaa osan lääkärin määräämästä fysioterapiasta.